Programe

Constituită ca o grădiniță de suflet, pe fundamentul valorilor noastre: calitate, seriozitate si consecvență, Grădiniţa cu program normal și program prelungit „Castelino Baby” reunește atât condițiile optime cu o calitate educațională  izvorâtă din “investiția” emoțională și din selecționarea oamenilor de calitate, din exemplele pozitive ale familiei, partenerilor profesioniști, ale comunității, bazate pe păstrarea tradițiilor și culturii românești, învățarea limbii engleze, educației multiculturale etc.

Unitatea ofera posibilitatea instruirii și educării preșcolarilor cu vârste cuprinse între 3-6 ani, în limba română, bazată pe o metodologie creativă și participativă, realizată prin:

֍      parteneriat cadre didactice – familie;

֍      responsabilizarea familiei privind educația copiilor;

֍      implicarea comunității în acțiunile educative.

Ne propunem să realizăm pentru fiecare copil înscris în grădinița noastră:

✿      dezvoltarea intelectuală, afectivă, socială și fizică în funcție de personalitatea fiecărui copil și de ritmul propriu de dezvoltare;

✿      dezvoltarea capacității de a comunica și interacționa cu alți copii, cu adulții și cu mediul înconjurător ;

✿      descoperirea de către fiecare copil a propriei identități, încurajarea explorării, încercărilor, experimentelor, exercițiilor, precum și a imaginației;

✿      sprijinirea copilului în achiziționarea de cunoștiințe generale și deprinderi necesare acestuia pentru perioda școlară și pentru viață.

Activitătile educative cuprind activități de educare a limbajului, activități matematice, cunoașterea mediului, educație pentru societate, activități practice, educație muzicală, educație plastică, educație fizica iar strategiile noastre de predare sunt concepute pentru a maximiza dezvoltarea deplină a fiecărui copil pe diferite arii de stimulare individuală:

  • sector de creaţie;
  • sector de ştiinţă şi investigaţie;
  • bibliotecă;
  • construcţii;
  • joc de rol;
  • zona experienţelor tactile.

Grădinița cu program normal și  program prelungit „Castelino Baby” oferă o abordare pluridisciplinară: îngrijire, nutriţie şi educaţie, în acelaşi timp. Pentru anul şcolar 2022-2023, propunem următorul plan de şcolarizare:

  • 1 grupa mini – (2-3 ani)
  • 1 grupa mică – (3-4 ani)
  • 1 grupa mijlocie – (3-5 ani)
  • 1 grupa mare – (5-6 ani).

Fiecare copil îşi exprimă şi receptează cel mai bine iubirea într-un limbaj propriu. Oricât de mult ar fi de iubiţi, copii nu ştiu acest lucru de la sine. De aceea este foarte important să descoperim şi să învăţăm principalul limbaj de iubire al copiilor. În grădinița CASTELINO BABY știm cât este de important pentru copii să primească atenţia necesară pentru a se dezvolta şi învăţa. Prin intermediul unuia dintre cele cinci limbaje de iubire ale copiilor: timpul acordat, cuvintele de încurajare, darurile, serviciile sau mângâierile fizice, le vom putea transmite în mod eficient şi necondiţionat sentimente de respect, afecţiune şi implicare totală care vor avea o mare rezonanţă în sufletul lor. Tocmai de aceea, fiecărui educator din Grădinița cu program normal și program prelungit Castelino Baby îi revin un număr mic de copii, selectați pe grupe de vârstă, după cum urmează:

Grupa MINI (2-3 ANI)

Punem accent pe învațare, dar în primul rând pe îngrijire. Credem că latura socio-emoțională, cognitivă și motrică trebuie să se dezvolte concomitent și armonios. Astfel, accentul se pune nu doar pe aspectul sanitar și medical al îngrijirii copiilor, ci și pe educația prin joc. Învățarea prin joc, încurajarea inițiativei copiilor și ghidarea lor în vederea dezvoltării socio-emoționale însoțite de accentul pe dezvoltarea motrică și alimentația sănătoasă sunt doar câteva dintre demersurile care garantează o dezvoltare armonioasă. Organizarea pe două grupe de vârstă vine în întampinarea nevoilor copiilor, atât de diferite de la o lună la alta și de la un an la altul.

Grupa MICA (3-4 ANI)

La această grupă de vârstă începem să punem accent și pe disciplina, alături de celelalte obiective de dezvoltare. Credem cu tărie că disciplina prin blandețe și întelegere este cea mai eficientă, iar relația cu copiii se bazează pe dragoste, încredere și comunicare. Avem în vedere nevoia copilului mic de rutine, dificultățile în achiziția limbajului, încurajând procesul natural de comunicare și nevoia de mișcare, copilul având o nevoie naturală în a explora și învăța miscându-se și explorând. Accentul cade în special pe integrarea în grup, dezvoltarea și abilitățile sociale.

Educatorii din cadrul Grădiniței cu program normal si program prelungit Castelino Baby îi determină pe copiii din cadrul instituției noastre să se simtă speciali și încrezători, comportându-se cu ei într-un mod corect și egal, care le ofere confort și siguranță. Activitățile desfășurate în cadrul nivelului 1 de vâstă (grupă mică) sunt organizate din perspectiva orientării spre socializare. Copiii vor învața să se joace împreună, dezvoltându-și abilităti de cooperare și împărţire în activități precum construitul, jocul imaginativ sau creativ.

Zonele speciale pentru educație din cadrul grădiniței cu program normal si program prelungit Castelino Baby sunt create astfel încât copiii să învețe să facă propriile lor alegeri. Această relație apropiată va fi baza educației și va încuraja copilul să evolueze pe toate planurile. La această grupă de vârstă, preșcolarul dobândește o mare parte a abilitătilor și deprinderilor, descoperă mediul înconjurător, acumulează informații și va face corect primii pași importanți în viața sa socială cu ajutorul îndrumării și al îngrijirii deosebite oferite de cadrele didactice si nedidactice din cadrul grădiniței.

Grupa MIJLOCIE (4-5 ani)

La grupa mijlocie apare interesul copilului pentru a clasifica mediul și lumea, cât și dorința sa de aventură, de explorare în afara familiei și a sălii de clasă, ceea ce îi permite stabilirea primară a contactelor sociale (înca nu se joacă cu ceilalți, ci mai degrabă alături de ceilalți). La grupa mijlocie punem accent pe dezvoltarea capacitații de interacționare și de comunicare. În acest stadiu, activitățile de învățare pot fi inițiate atât de educatoare, cât și de copii. Respectăm programa școlară, oferind în același timp flexibilitate copiilor, care pot propune activități de grup în vederea însușirii unor noi concepte și deprinderi, derulând și activități centrate pe dezvoltarea emoțională, recunoașterea și gestionarea corectă a propriilor emoții, cât și ale celorlalți.

Grupa MARE (5-6 ani)

Copilul de grupa mare are deja abilitatea de a stabili contacte sociale cu ceilalți, jocul în echipă înlocuind jocul individual. Copiii elaboreaza jocuri și interacțiuni din ce în ce mai complicate și creative. Clasele dedicate aceastei grupe de vârstă au o atmosferă primitoare oferind posibilitatea dezvoltării imaginației și abilităților.

Copiii devin mai încrezători și mai independenți cu fiecare zi petrecută în cadrul grădiniței CASTELINO BABY, exprimându-și liberi ideile, gândurile și emoțiile în fața grupului, copilul începe să facă operații abstracte; sintetizează, asociază, compară, analizează, generalizează. Tot începând cu acest nivel de vârstă, se va aplica “metoda proiectelor”, metodă care presupune că preșcolarul este capabil să aleagă și să ofere argumente în legatură cu alegerea făcută.

În grupa mare încurajăm participarea și inițiativa copiilor în cadrul activităților, urmărind și pregătirea pentru școală. Se acoperă toate activitățile de învățare, de la activități matematice la dezvoltarea limbajului, educație muzicală și fizică, dar și artistico-plastice iar timpul dedicat activităților pe domenii experiențiale crește, dar rămân importante și activitățile liber-alese pentru interacțiunea pe care le-o oferă joaca și grupul de prieteni. Pe lângă acestea, ei iau parte zilnic la activități din programa extra-curriculară.

Ei își vor dezvolta scrisul și abilitățile de lecturare, cunoștințele gramaticale și de cultură generală. În același timp Grădinița CASTELINO BABY va pune la dispoziție o gamă largă de cărți și materiale educaționale de înaltă calitate pentru dezvoltarea vocabularului. Prin intermediul activităților de învățare, copiii sunt pregătiți pentru școală și pentru integrarea în societate.