Alimentatia copiilor in cadrul gradinitei Castelino Baby si modul in care se face comunicarea cu parintii in ceea ce priveste meniurile gradinitei.

Alimentatia este un factor important pentru noi, in special alimentatia pentru copii. Educatia privind stilul de viata sanatos incepe din copilarie. Copiii care invata de mici sa consume alimente sanatoase zilnic, micul dejun, fructe si legume, vor practica aceste deprinderi si ca adult.

La gradinita Castelino Baby, atat mancarea cat si gustarile sunt preparate în bucataria noastra de catre bucatareasa gradinitei dupa retetare proprii gradinitei avizate de medic nutritionist. Mancarea se pregateste in conformitate cu normele de igienă şi siguranţă a alimentelor şi constă în preparate sănătoase, diversificate şi adecvate vârstei celor mici. Oferim un meniu variat si echilibrat, stabilit impreuna cu cadre medicale, respectand principii nutritionale necesare in dezvoltarea si cresterea copilului, folosim ingrediente proaspete, gătim sanatos, gustările dulci sunt preparate în bucătăria noastră, iar meniurile conțin doar carne de curcan, pui, peste și de vită;

Bucataria este avizata DSVSA, iar meniurile sunt gândite și elaborate de catre medic nutriționist pediatru, astfel incat sa acopere necesarul zilnic de nutrienti. Meniurile sunt atent întocmite respectând particularităţile de vârstă ale copiilor şi principiile unei alimentaţii bogate, sănătoase şi diversificate si respectă cu stricteţe necesarul de proteine, glucide, lipide şi calorii pentru fiecare categorie de vârstă şi gramajele ingredientelor necesare, pentru următoarele tipuri de alimente: lapte şi produse lactate, carne şi preparate din carne, peşte şi preparate din peşte, ouă, grăsimi animale şi vegetale, produse cerealiere, legume, leguminoase uscate, fructe, zahăr şi produse zaharoase. Se acordă o mare atenţie materiei prime utilizată la prepararea mâncării, cămara grădiniţei fiind aprovizionată saptamanal si oride cate ori este nevoie cu legume si fructe proaspete si de cea mai buna calitate si doar carne de curcan, vita, pui si peste in cele mai multe cazuri refrigerate conforme si avizate din punct de vedere sanitar veterinar.

Meniul zilei este afisat atat la bucatarie si la sala de mese, alaturi de o fisa in care sunt prezentate situațiile particulare pe care le prezinta copiii din punct de vedere al alergiilor sau alimentelor care trebuie evitate, cat si pe holul de la intrarea in cladire alaturi de situațiile particulare ale copiilor identificati cu alergii. In cadrul gradinitei sunt aprobate 6 variante de meniu care sunt preparate copiilor prin rotatie de catre bucatareasa. Gradinitei.

Pentru ca in toate activitatile întreprinse, gradinița cu program normal și program prelungit CASTELINO BABY colaboreaza cu familia in vederea realizarii unui parteneriat real si eficient, fiind permanent preocupati de mentinerea celor mai ridicate standarde, comunicarea și transparența între grădiniță și părinți fiind esențială. Regasim așadar la parter mai multe panouri frumos decorate punând accent pe informația în sine prezentata într-un mod accesibil, in care, pe langa informatiile cu privire la activitatile educaționale si extracurriculare, viziunea, misiunea, orarul si alte informatii importante, vizualizam meniul saptamanal.

Acesta este afișat atat la poarta cat si la intrarea în grădință si in fiecare vineri, este trimis prin e-mail și de asemenea scrisoarea saptamanala parintilor alaturi de informatii importante despre activitatile desfasurate si planificarile din saptamana urmatoare.

Asistenta medicală asigură respectarea regulilor de igienă, face degustarea zilnica si verifica prelevarea zilnica a contraprobelor. Verifica si avizează meniul saptamanal. Dna asistenta cat si doamna doctor verifica daca igiena copiilor este corespunzatoare, insista pe formarea deprinderilor sanatoase de igiena, inca de la aceasta varsta. Copiii sunt incurajati sa manance singuri, sa manance alimente ce trebuie mestecate pentru a se stimula dezvoltarea maxilarelor si a dentitiei. Se recomanda si se incurajeaza copiii pentru spalarea dintilor dupa masa, fiind asistati in acest proces.

Stiind ca dezvoltarea fizica si neuropsihica a copiilor si tinerilor este strans legata de calitatea alimentatiei acestora, modul in care se asigura prin alimentatie, necesarul caloric in functie de varsta, efort fizic, stare fiziologica, monitorizam periodic parametrii notritionali prin anchetele alimentare efectuate de catre medicul unitatii. De aceea, periodic dna doctor efectueaza ancheta alimentara, o metoda de apreciere cantitativa si calitativa a alimentatiei colectivității care are ca obiective:

  • Verificarea cantitativa a meniurilor astfel incat sa fie asigurata ratia alimentara corespunzatoare varstei pentru glucide, lipide, proteine, etc.
  • Verificarea diversitatii alimentare din care se obtin principalii nutrienti necesari cresterii. Copiii la aceasta varsta au nevoie de un aport crescut de Calciu si Vit. D
  • Verificarea asigurarii alimentelor specifice fiecarui sezon.

Ancheta alimentara se face in lunile mai si octombrie ale fiecarui an scolar si rezultatul se centralizeaza intr-un tabel care ne ajuta sa vedem pe ce alimente trebuie sa ajustam meniul alimentar pentru a asigura ratia necesara per copil, pentru o crestere armonica. Ancheta alimentara este avizata de medicul si asistenta gradinitei si aprobata de conducerea unitatii de invatamant.

Cresterea armonica se stabileste anual in cadrul examenului de bilant efectuat de catre medic impreuna cu asistentul medicsl prin masuratorile somatometrice (cântărire, măsurare talie si perimetre).